Hoe kies je de perfecte hardloopschoen: 5 tips

Blog

Hoe kies je de perfecte hardloopschoen: 5 tips

Gepost op 17-12-2014

Af en toe een stukje hardlopen kan heerlijk zijn. Maar met de juiste hardloopschoen aan is het pas echt een verademing. Alsof je hardloopt op wolkjes. Zorg dat je je schoenen nauwkeurig uitkiest om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren. Let onder andere op de volgende 5 zaken:

1- Laat je uitgebreid adviseren

In de betere hardloop winkels staan doorgewinterde lopers die zelf al tientallen paren schoenen hebben versleten en van elk model precies weten waar ze goed voor zijn. Maak gebruik van die deskundigheid en vraag maar raak.

2- Een hardloopschoen is net als een trouwjurk 

Soms zie je qua looks de schoen van je dromen, maar dat wil nog niet zeggen dat hij goed zit. De manier hoe je loopt bepaald of je een neutrale schoen of een anti-pronatie (corrigerende) schoen nodig hebt. Dus ook al lijken de schoenen van buiten allemaal op elkaar, ze zijn qua pasvorm, demping en stabiliteit uniek.

3- Doe een loopanalyse

Met het blote oog kunnen we veel zien, maar een loopanalyse schept de meeste duidelijkheid. In de winkel zelf ren je een meter of 10 (je hoeft dus geen halve marathon te rennen) en maakt de expert een digitale videoanalyse en soms ook nog een voetscan. Op basis van de uitkomst word je precies verteld voor welke modellen je in aanmerking komt.

4- Een andere maat dan normaal

 Het klinkt misschien raar maar schrik niet als  de expert je schoenen laat passen die een maat groter zijn dan normaal. Tijdens hardlopen kunnen je voeten uitzetten en mogen je tenen de voorkant niet raken. Gebeurd dit wel dan kan je nare blessures aan je tenen overhouden.

5- Je gewicht bepaalt mee

De pasvorm van een schoen kan soms goed zijn maar de stabiliteit die een schoen bied is net zo belangrijk. Hoe zwaarder je bent des te meer stabiliteit geboden is. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook lichte schoenen die je veel stabiliteit bieden.

Wat is jouw favoriete hardloopschoen? Laat het hieronder aan je mede-lopers weten.