5 tips waarmee je je voornemens gaat waarmaken

Blog

5 tips waarmee je je voornemens gaat waarmaken

Gepost op 02-01-2015

„Ok, nu ga ik echt 10kg pure vet verliezen. Ik ga knallen, niets houd mij meer tegen”. Dit is een uitspraak van iemand die net start en gemotiveerd is om zijn/haar doelen te bereiken. Helaas verslapt de motivatie vaak al binnen een paar weken, en voor je het weet draai je weer cirkeltjes in het oude patroon. DOODZONDE. Vergroot de kans van slagen van je gezondheidsdoel met minimaal 10x dankzij onderstaande tips:

1- METEN IS WETEN 

Resultaat behalen motiveert een mens. Het is dus aan te raden zodra je start met je nieuwe dieet en/of trainingsschema om enkele gegevens op te meten. 

Enkele voorbeelden: 

• maak foto’s van voor-zij-achter aanzicht en plak ze op je koelkast of slaapkamerdeur

• meet je vetpercentage bij een diëtist/personal trainer of doe het zelf. Hanteer 1 methode.

• meet je omtrekken op 4 plekken met een meetlint en tel ze op. Meet beide bovenarmen (in het midden), middel (bij de navel), heupen (breedste punt onder onder de navel), beide benen ( midden van je dijen)

Dit kan confronterend zijn maar laat ook dat weer een bron van motivatie zijn. Even voor de duidelijkheid. Ik zeg niet dat je dagelijks op de weegschaal moet springen want van al die schommelingen (omlaag maar ook omhoog) wordt je niet altijd vrolijk. Maar door je 1x per week te wegen/meten word je geconfronteerd met je resultaat en ben je tussendoor gegarandeerd bewuster bezig met het maken van je keuzes op gebied van voeding en beweging. Schrijf je voortgang op in je telefoon (de kans dat je weer eens terugkijkt is groter en de kans dat je je gegevens kwijtraakt zijn kleiner dan wanneer je een los blaadje gebruikt). Noteer je meetmomenten als een terugkerend evenement in je agenda en DOE het.

2- FOTOGRAFEER JE MAALTIJD 

Niet om op instagram te showen aan je volgers (het mag overigens wel natuurlijk), maar om jezelf bewust te maken van wat je eet/gaat eten. Nee dit hoef je niet dagelijks te doen maar wel 2 dagen in het weekend en 2 dagen doordeweeks. Oja, en wat je fotografeert  is ook wat je eet. Niet stiekem bijscheppen dus zonder ook daar een foto van te maken. Wedden dat je veel bewustere keuzes maakt :)

3- NOTEER DE GEWICHTEN DIE JE GEBRUIKT/AFSTANDEN+TIJDEN DIE JE LOOPT 

Noteer iedere keer, ik herhaal, iedere keer wat je hebt gepresteerd. Dus als je in de gym bezig bent noteer je de naam van de oefening, aantal sets, herhalingen en het zwaarste gewicht dat je hebt gebruikt. Ga je hardlopen? Noteer dan je afstand en tijd. Bekijk de resultaten van je laatste training voor je start met een nieuwe training en je weet waartoe je in staat was. Nu proberen om weer een klein stapje omhoog te maken.

4- KIES EEN HAALBARE DOELSTELLING 

De meeste mensen haken af omdat ze teleurgesteld zijn in het resultaat dat ze behaald hebben (of juist niet). Vaak komt dit omdat ze een te moeilijke doelstelling hebben bedacht (10kg vet verliezen) of een doelstelling die pas ver in de toekomst behaald kan worden(over 6 maanden de marathon lopen). Dit werkt demotiverend. Kies een realistische doelstelling die je binnen een maand kan halen ( bankdrukken van 30kg naar 40kg). Als je elke maand resultaat boekt haal je je lange termijn doelstelling ook makkelijker. Elk klein succesje dat je boekt is een stapje vooruit naar het GROTE SUCCES.

5- DOE HET SAMEN 

Probeer 1 of meerdere vrienden zo ver te krijgen om mee te doen aan jouw challenge. Maak een whatsapp groep aan en houd elkaar op de hoogte met tekst, foto’s en video’s. Doe desnoods een weddenschap (de winnaar krijgt van elke deelnemer €5). Wat je ook verzint, de onderlinge competitie vergroot het plezier en je kans op het gewenste resultaat.

Hierbij wil ik je alvast veel succes en gezondheid wensen voor 2015. Dat je al je goede voornemens mag bereiken :)